Hatha Flow

Hatha Flow is een yoga vorm, waarbij we de spieren activeren en de maximale strekking opzoeken. De houdingen zorgen voor het ontwikkelen van kracht, waardoor onze stabiliteit en balans verbetert. De focus gaat in elke beweging of houding steeds weer terug naar de ademhaling. We zetten de houdingen niet altijd vast, waardoor er een flow ontstaat op de adem. Door de concentratie op de adem komt er een meditatieve aandacht, waardoor je als het ware uit je hoofd komt en weer in verbinding met je lijf. Hatha flow werkt dus niet alleen op lichamelijk niveau, maar ook mentaal en emotioneel werkt dit door.

De yogales bestaat uit staande, zittende en liggende houdingen, waarin alles aan bod komt van wervelkolom tot gewrichten. In elke oefening onderzoek je de juiste balans tussen ontspanning en kracht. Waar mag je nog wat meer loslaten of juist wat kracht bijzetten..? Door  variaties op de houdingen te geven kan iedereen mee doen op zijn/haar eigen niveau, waardoor de oefeningen van subtiel tot uitdagend kunnen zijn. De les begint altijd met een korte meditatie en er komen ook ontspannings- en ademhalingsoefeningen aan bod. 


 Yin Yoga 

Yin yoga is een rustige, meditatieve yoga vorm, waarin we het lichaam zoveel mogelijk ontspanning en een langere tijd in de houdingen blijven. Dit kan soms wel 4 tot 6 minuten zijn. We nemen daarom ruim de tijd om in een houding te komen en te kijken wat werkt voor jou, want elk lichaam is anders. Door middel van hulpmiddelen als een bolster, kussen of blok ter ondersteuning, zodat het lichaam zo comfortabel mogelijk zich kan overgeven aan de houding. Doordat het lichaam ontspant en de houding langere tijd wordt aangehouden spreken we voornamelijk het bindweefsel en de gewrichten aan. 


Het bindweefsel is een belangrijk netwerk in ons lichaam dat alles met elkaar verbindt. Door veroudering of stress kan dit stugger worden, waardoor de souplesse afneemt. Door de spieren te ontspannen in een houding komt er compressie en rek op het bindweefsel te staan, waardoor de vochthuishouding van je lichaam herstelt. Dit heeft als effect dat gewrichten worden versoepeld en het proces van veroudering wordt vertraagt. De les bestaat voornamelijk uit zittende en liggende houdingen, waarin de aandacht terug naar de ademhaling gaat. Je keert naar binnen, naar jezelf. In elke oefening onderzoek je waar je nog wat meer verzachting en ontspanning toe zou kunnen laten.  

 

Bewustwording

Alle oefeningen worden met volledige aandacht uitgevoerd. Je kunt yoga dan ook zien als een innerlijke ontdekkingsreis naar bewustwording. Hoe ga je om met de signalen van jouw lichaam..? Waar liggen je grenzen..? Zoek je ze wel/ niet bewust op of ga je er snel overheen..? Ben je aanwezig in het NU..? 

Naar mate je vaker yoga beoefent kan je gaan ervaren dat je deze bewustwording ook steeds vaker meeneemt het dagelijkse leven in, naast de yoga mat. Wat er voor zorgt dat je meer in het NU gaat leven.


 Yoga in Vlijmen

De yoga lessen in Vlijmen zijn een combinatie van Hatha Flow en Yin yoga, waardoor de yoga lessen gevarieerd zullen zijn. 

In de yogales komen verschillende soorten oefeningen aan bod:

  • Meditatie - Iedere les starten we met een stiltemoment om bewust contact te maken met jezelf en in het NU te komen. Dit kan een geleide meditatie zijn, maar vaak focussen we ons op de ademhaling. 
  • Asana's - Lichaamsgerichte oefeningen om te leren voelen waar spanning en ontspanning in het lichaam aanwezig zijn. Tijdens deze oefeningen komen alle bewegingsmogelijkheden van ruggenwervel tot gewrichten aan bod. De oefeningen zijn gericht op het versterken van het lichaam, een betere energie- en bloeddoorstroming en het opheffen van blokkades.
  • Ademhalingsoefeningen - Door de aandacht terug te brengen naar de adem creëren we een focuspunt, waardoor lichaam en geest tot rust komen.
  • Ontspanningsoefeningen - Door met aandacht terug te keren naar het lichaam sluiten we ons even af van de invloeden van de buitenwereld, hierdoor ontstaat er rust in lichaam en geest om onszelf weer op te kunnen laden. Vaak gaan deze oefeningen gepaard met ademhalingsoefeningen. 
  • Massage en aanraking - Door middel van een aanraking (op de kleding) laat ik je voelen waar je wat meer zou kunnen loslaten, zodat er meer ruimte ontstaat in het lichaam of een houding prettiger aanvoelt. Ook masseren en/of kloppen we regelmatig lichaamsdelen of reflexzone punten bij onszelf, zodat de energie weer beter kan doorstromen. 


Voor wie is yoga geschikt..?

Yoga is voor iedereen. In de yogalessen geeft ik altijd verschillende variaties van houdingen, waardoor je op je eigen niveau kan onderzoeken en hierdoor kan iedereen mee doen met de les. Dus ook al heb je (nog) geen yoga ervaring of heb je een bepaalde beperking/ blessure dan ben je van harte welkom in de les. We kijken samen wat er bij jou past. Je hoeft dus niet lenig te zijn om yoga te kunnen beoefenen. Het is voor iedereen die op zoek is naar ontspanning, innerlijke rust, bewustwording en vitaliteit.


Gratis proefles

Ben je nieuwsgierig geworden en benieuwd wat yoga voor jou kan doen..? Je bent van harte welkom om een gratis proefles te volgen. 

Bekijk hier het lesrooster en klik hier om je aan te melden voor een gratis proefles.