'Yoga voelde voor mij als thuiskomen'

Al op jonge leeftijd werd het mij duidelijk dat het niet voor iedereen even makkelijk is om mee te kunnen in deze hectische samenleving. Het lijkt tegenwoordig bijna normaal om altijd maar druk en bezig te zijn. En dat is precies wat ik vroeger ook dacht, maar waar mijn lichaam mij hard van terugfloot.

Ik merkte sterk tijdens mijn studie jaren dat ik helemaal niet goed mee kon komen met de snelheid en verwachtingen van deze maatschappij. Daardoor liep ik mijzelf dus volledig voorbij en was ik mij totaal niet bewust dat ik zo verwijderd was van wie ik eigenlijk echt ben. Op de automatische piloot deed ik alles wat er van mij verwacht werd, want iedereen om mij heen kon wel gewoon mee. 'Hoezo kan ik dat dan niet..?' Ik ging maar door en door, zonder er bewust van te zijn wat ik mijn lichaam eigenlijk aan deed.

Met 2 bijbaantjes naast mijn studie en een druk sociaal leven kon het niet anders dan dat mijn lichaam mij een halte toe zou gaan roepen. 'Nog even volhouden' dacht ik nog, want in dat jaar, waarin ik mijn studie af zou ronden, zou ik een droomreis gaan maken door Australië. Backpacken stond op de planning, maar plotseling werd ik op een hele andere reis gezet: een innerlijke reis!


Ik stortte in, mijn lichaam kon niet meer en zette mij op jonge leeftijd, letterlijk en figuurlijk, stil. Op het moment dat mijn lichaam ziek raakte kwam ik er pas echt achter hoe belangrijk onze gezondheid is. Ik kwam op bed te liggen met een lichaam dat vocht voor haar leven. Een helse periode van onbegrip en ongeloof, terwijl ik steeds verder aftakelde. Op het moment dat het leven voor mij eigenlijk niet meer hoefde.. Zakte ik in mijn eigen kern, mijn binnenste ik en begon ik vrede te hebben met dat wat was. Ik vocht niet meer, maar kwam in totale overgave. En vanaf dat moment begon mijn lichaam te helen en leerde ik te luisteren naar mijn hart en intuïtie.

Ik kreeg steeds meer bewondering voor mijn lichaam. Ik leerde van haar houden, van al haar beperkingen en vooral van al haar kracht. Ik wilde er voor haar zijn op alle mogelijke manieren: naar haar leren luisteren, haar lief hebben, haar grenzen respecteren en helpen waar kon. 'Alleen voeden met liefde, want liefde werkt helend' Dat was wat voor mij helemaal kloppend voelde en werd mijn motto. 

Door deze ziekte periode werd ik echt met mijn neus op de feiten gedrukt en is er een brede bewustwording ontwikkeld. Niet alleen bewustwording in mezelf, maar ook van de wereld waarin we leven. Dat niets is wat het lijkt.. Door steeds verder uit te zoomen en te observeren vanuit een ander perspectief zag de wereld er ineens heel anders uit. 'Wat is de waarheid eigenlijk..?’ 'Waar ligt de grens tussen goed en fout..?' 'Welke verplichtingen leggen wij onszelf op..?'

Ik werd mij bewust dat ik zelf degene ben die aan het roer staat. Uiteindelijk bestaat alles uit energie en ben jij de enige die bepaald waar jij jezelf door laat leiden en door laat lijden. Jij bent de kapitein van jouw eigen schip. We hebben niet altijd in de hand in wat voor stormen we terecht komen, maar we kunnen wel bepalen welke masten we hijsen en welke we laten zakken. Jij bepaald zelf de koers. We leven vaak zo op de automatische piloot dat we het 'normaal' zijn gaan vinden om op een bepaalde manier te leven, maar is dat eigenlijk wel zo normaal..? Past dat bij wie JIJ bent? En hoe JIJ wilt leven? Zo niet, wat kan JIJ daar aan veranderen..?

Naar mate het steeds beter ging met mijn gezondheid stapte ik ook steeds weer wat vaker terug in de maatschappij. Iets wat mij soms liet wankelen, maar yoga heeft mij daarbij geholpen. Mijn eerste yoga les voelde als een warm bad en het stukje yoga filosofie, waar de yoga docent over vertelde, deed mij realiseren dat alles wat er in mijn leven was gebeurt mij op het juiste pad had gebracht… En toen was het mij geheel duidelijk ‘Hier hoor ik thuis.. Dit mag ik door gaan geven!'

Door het beoefenen van yoga ervaarde ik steeds meer stabiliteit. Ik kon op momenten dat ik wankelde weer terug in verbinding komen met mezelf. Ik kwam letterlijk en figuurlijk steviger op mijn benen te staan, ervaarde meer energie en voelde mij vrijer, krachtiger en meer helder dan ooit.

Zo ben ik een 2-jarige Hatha yoga opleiding gaan volgen aan het Yoga College in Tilburg. Met daarna een bijscholing in Yin yoga. Door deze rustige, meditatieve yogavorm is mijn liefde voor yogales geven echt ontstaan en hoop ik jou te mogen laten ervaren hoe het is om die verbinding met jezelf weer op te zoeken. Om je lichaam en geest de ruimte en rust te bieden om op te mogen laden en misschien ook wel te gaan leren leven vanuit jouw hart en intuïtie. Leren luisteren naar de signalen van jouw lichaam, bewust te worden van jouw grenzen en deze te respecteren en te bewaken. Weer thuis te komen in jezelf en om vanuit deze krachtige basis de wereld te benaderen en weer aan te gaan.

Wees welkom en ik zie je graag op de yoga mat in Vlijmen!


Namasté, Andrea


Opleidingen

2019                   Bijscholing Yin yoga 
               
Yoga College Tilburg
2016  -  2018        500 uur Allround Hatha yoga 
                           Yoga College Tilburg